donderdag 19 december 2013

Leanificatie en het jojo-effect


Tegenwoordig sta ik wat vaker op de weegschaal. De naweeën van een gecompliceerde enkelbreuk maken hardlopen onmogelijk, hoewel het revalideren me al aardig op de been heeft gebracht. Binnenkort ga ik weer vliegen. Ben benieuwd hoe ik door de veiligheidscheck kom met zoveel metaal.

Mijn eetlust is er sinds de breuk niet minder om en voor je het weet, vliegen de calorieën erop. Iedereen weet dat overgewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar gelukkig is mijn gewicht stabiel plus of min de standaarddeviatie.

 
Ben je eenmaal te zwaar, dan is de weg terug vaak het moeilijkst. Om maar niet te spreken over het jojo-effect: je lichaam zet na een hongerperiode het eten veel efficiënter om, dus kom je ook veel sneller weer aan. Ik gebruik voor de hang naar slank zijn maar een nieuw woord: leanificatie.

In het bedrijfsleven brengt overgewicht ook de nodige risico’s met zich mee. Daarom heeft leanificatie daar zo’n hoge vlucht genomen. Al het overbodige vet moet eraf! En dat leidt soms tot forse ingrepen. Pats, het magazijn is opgeheven; voorraden zijn immers overbodig. Maar als hetzelfde product in China in bulk veel goedkoper wordt, dan boem, staat het magazijn plots weer vol met voorraad. Over het jojo-effect gesproken.

Het hebben van consequente aandacht voor lean vraagt de nodige discipline. Dat lukt vaak niet. Begrijpelijk want na een succesvolle start van leanificatie, wordt de waan van de dag weer leidend.
In te veel organisaties zien ze process excellence (vaak gedefinieerd als kwaliteit, continu verbeteren of nog anders) helaas als een saai, maar essentieel proces. In het ergste geval zelfs als synoniem voor banenverlies. Animo en discipline bij de medewerkers verdwijnen dan vanzelf. Een mooi onderzoek van het Process Excellence Network (PEX) laat zien dat de animo voor leanificatie (lean six sigma) daalt. Proces-professionals richten zich mogelijk te veel op tactische voordelen zoals kostenbesparingen en automatiseren van processen, leidinggevenden meer op het verbeteren van klanttevredenheid.
 

Een randje vet (met een mooi woord slack genoemd) is noodzakelijk, bijvoorbeeld om onvoorziene omstandigheden op te vangen of voor slechtere tijden. Slack geeft letterlijk ruimte op het gebied van kwaliteit, financiën of tijd. Omgekeerd geldt: hoe minder slack hoe groter de gevolgen voor kwaliteit en doorlooptijd als er iets fout gaat. Dus leanificatie is leuk, maar wel binnen bepaalde grenzen.

Hoe zullen we dan wel omgaan met leanificatie? Een aantal vragen helpen u op weg om echt te verbeteren. Deze vragen zijn een richtsnoer voor het bereiken van excellentie. Als u dat nou aanvult met de 12 gereedschappen voor leanificatie, dan moet u toch een idee krijgen. En anders helpen wij u graag op weg.
 
Met de feestdagen voor de boeg is het de uitdaging om vol te genieten van de kwaliteit van leven en tegelijk ook maat te houden. We zullen zien of dat lukt. Graag zie ik u weer volgend jaar, maar vooraleerst wens ik u een geslaagde leanificatie zonder jojo-effect!Geen opmerkingen:

Een reactie posten